Landenoverzicht Deel 5 Focus op Litouwen

Geschreven door: Bert Jan Jager
8 april 2021

BJJ Logistics – Litouwen uitgelicht

Litouwen (tot ver in de 20e eeuw meestal als Litauen of Lithauen gespeld; Litouws: Lietuva), officieel de Republiek Litouwen (Lietuvos Respublika), is een land in het Noord-Oosten van Europa, tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland (Kaliningrad) in het zuiden, en de Oostzee in het westen.

Van de drie Baltische staten is Litouwen de grootste en zuidelijkste en de enige overwegend rooms-katholieke staat. De geschiedenis loopt pas relatief kort synchroon met die van de beide andere Baltische landen. Anders dan Letland en Estland was Litouwen ooit een machtig land, dat zelfs tot de Zwarte Zee reikte. De twintigste eeuw verliep grotendeels onder Russisch respectievelijk Sovjetbewind, waarvan het zich op 11 maart 1990 als eerste Baltische land definitief ontdeed. Op 1 mei 2004 trad het land toe tot de Europese Unie. Toch is het land nog deels afhankelijk van Rusland, met name op het gebied van energie, al probeert het daar verandering in te brengen door vloeibaar gas uit Noorwegen te betrekken.Een geografische bijzonderheid van Litouwen is dat het middelpunt van Europa binnen de Litouwse grenzen ligt.

De belangrijkste zeehaven is Klaipeda; Kaunas heeft de grootste binnenhaven.

Litouwen beschikt ook over een internationale luchthaven gelegen in de hoofdstad Vilnius. Deze luchthaven hoort tot de 100 drukste luchthavens van Europa. Jaarlijks zijn er ongeveer 3,6 miljoen passagiers (2020). Kaunas, Palanga en Šiauliai hebben ook internationale luchthavens, maar zijn minder belangrijk dan die van Vilnius. De luchthaven van Kaunas is ook bekend om het vele goederenvervoer.

De belangrijkste exportproducten zijn machines, mineralen, textiel en kleding, chemicaliën en plastic. De belangrijkste exportpartners zijn Rusland, Duitsland, Letland, Polen en de Verenigde Staten.De belangrijkste importproducten zijn gas, olie, kolen, machines en chemicaliën.De belangrijkste importpartners zijn Rusland, Duitsland, Letland en Nederland.

Onze dienstverlening op Litouwen

Bent u op zoek naar een ervaren logistiek dienstverlener, met kennis en ervaring met de Litouwse markt? BJJ logistics is gespecialiseerd in het verzorgen van transporten van en naar Litouwen. Van kleine pakketjes tot pallets, van deelladingen tot complete vrachtwagenladingen.

Door ons sterk groupage netwerk, zijn we in staat om elk transport te verzorgen – ongeacht de omvang en volume.

Groupage, LTL en FTL transport naar Litouwen

Transport van en naar Litouwen

  • Groupage, deel- en compleetladingen
  • Import en export services
  • Deel- en compleetladingen iedere dag vertrek
  • Samenwerking met lokale agenten
  • Tijdlevering in overleg mogelijk
  • Aanmelden dag A tot 16.00 uur – afhalen dag B

Ander nieuws

Radio Commercial

Radio Commercial

De laatste maanden zien we een sterk toename in het aantal zendingen zowel uitgaand als inkomen naar met name Bulgarije en Griekenland. Om onze dienstverlening nog beter onder aandacht te brengen hebben we een Radio Commercial opgenomen. Deze is op verschillende...

Een van onze nieuwe aktiviteiten SHORT SEA

Een van onze nieuwe aktiviteiten SHORT SEA

Krapte in de markt aangaande volle vrachten naar diverse Europese landen. Dit heeft ons doen besluiten om eens te kijken naar de mogelijkheden Short Sea middels 45 fts containers palletwide te gaan onderzoeken. Door onze ervaringen uit het verleden hebben we contacten...

Landenoverzicht Deel 11 Focus op Polen

Landenoverzicht Deel 11 Focus op Polen

BJJ Logistics Polen uitgelicht Polen (Pools: Polska), officieel de Republiek Polen (Pools: Rzeczpospolita Polska), is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten...

Share This