Landenoverzicht Deel 11 Focus op Polen

Geschreven door: Bert Jan Jager
27 mei 2021

BJJ Logistics Polen uitgelicht

Polen (Pools: Polska), officieel de Republiek Polen (Pools: Rzeczpospolita Polska), is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en de Russische exclave Kaliningrad.

Polen heeft een oppervlakte van 311.888 km² en een inwonertal van 38.512.000 (2020). De hoofdstad en grootste stad van het land is Warschau. Staatkundig is Polen een parlementaire republiek en een eenheidsstaat, onderverdeeld in 16 woiwodschappen. Polen is lid van een groot aantal internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie en de OESO.

Polen heeft een oppervlakte van 311.888 km². De totale omtrek van de Poolse landsgrenzen bedraagt 3014 km, er is een kustlijn van 524 km.
De grootste rivieren van het land zijn de Wisła (ook bekend als Weichsel; 1047 km) en de Oder (Pools: Odra). Het grootste meer is het Śniardwymeer in het Mazoerisch merengebied met ruim 110 km². In het Tatragebergte (onderdeel van de Karpaten) ligt het hoogste punt, de Rysy (2499 meter). In het oosten ligt het grootste restant van het Europese oerbos, het oerbos van Białowieża.
Warschau (Warszawa) is de hoofdstad en grootste stad van Polen met circa 1,7 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Krakau (Kraków), Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk.

Economie
Wolkenkrabbers in Warschau
In 2014 was Polen de 23ste economie van de wereld. Aan het begin van de economische crisis in 2009 was Polen het enige land van de Europese Unie dat géén recessie kende. Sinds de crisis is er geen recessie noch contractie van de economie gekomen. In 2011 was de economische groei 4,3%, een van de beste resultaten van Europa. Datzelfde jaar was de werkloosheidsgraad 9,7%.
Sinds de val van het communisme in Polen heeft Polen vele hervormingen doorgevoerd, wat de economie enorm heeft geholpen. In 1996 waren al 70% van de handelspartners leden van de Europese Unie en het buurland Duitsland was op dat moment de belangrijkste handelspartner van Polen. In de Arabische wereld zijn de Verenigde Arabische Emiraten de belangrijkste handelspartner. De grote potentiële groei, een grote binnenlandse afzetmarkt, EU-lidmaatschap en een hoge politieke stabiliteit overtuigen vele buitenlandse firma’s om in Polen te investeren.

Polen telt in totaal 123 vliegvelden waarvan 12 bestemd voor burgerluchtvaart. Naast het vliegveld van Warschau (17,7 miljoen passagiers in 2018) zijn Luchthaven Kraków-Balice (6,7 miljoen passagiers in 2018), Luchthaven Gdańsk Lech Wałęsa (4,9 miljoen passagiers in 2018), Luchthaven Katowice-Pyrzowice (4,8 miljoen passagiers in 2018) en Luchthaven Wroclaw-Copernicus (3,3 miljoen passagiers in 2018) het grootst.

 

BJJ Logistics en Polen
Bent u op zoek naar een betrouwbare logistiek dienstverlener, met kennis van en ervaring met de Poolse markt? Met agenten in onder meer Katowice, Poznan, Warschau, Pruszkow en dagelijks meerdere vertrekken zorgen wij dat uw transport naar en van Polen vlekkeloos zal verlopen.

Betrouwbaar, maar ook nog eens snel en efficiënt. Wij bieden een dagelijkse vertrek service, waarbij we uw goederen binnen 48 uur in heel Polen kunnen leveren.

Wilt u meer informatie over transport van en naar Polen of heeft u vragen over de transportkosten? Neem gerust contact met ons op.

Services
Transport naar Polen

  • Groupage, deel- en compleetladingen
  • Koerier en expressdiensten
  • Import en export services
  • Dagelijks vertrek
  • ADR transport mogelijk
  • Tijdlevering in overleg mogelijk
  • Aanmelden dag A tot 16.00 uur – afhalen dag B

Ander nieuws

Radio Commercial

Radio Commercial

De laatste maanden zien we een sterk toename in het aantal zendingen zowel uitgaand als inkomen naar met name Bulgarije en Griekenland. Om onze dienstverlening nog beter onder aandacht te brengen hebben we een Radio Commercial opgenomen. Deze is op verschillende...

Een van onze nieuwe aktiviteiten SHORT SEA

Een van onze nieuwe aktiviteiten SHORT SEA

Krapte in de markt aangaande volle vrachten naar diverse Europese landen. Dit heeft ons doen besluiten om eens te kijken naar de mogelijkheden Short Sea middels 45 fts containers palletwide te gaan onderzoeken. Door onze ervaringen uit het verleden hebben we contacten...

Landenoverzicht deel 10 Focus op Frankrijk

Landenoverzicht deel 10 Focus op Frankrijk

Landenoverzicht Deel 10 Focus op FrankrijkBJJ Logistics Frankrijk uitgelicht Frankrijk, officieel de Franse Republiek (Frans: République française), is een land in West-Europa en qua oppervlakte het op twee na grootste Europese land. Frankrijk ligt tussen het Kanaal,...

Share This