Landenoverzicht Deel 4 Focus op Griekenland

Geschreven door: Bert Jan Jager
1 april 2021

Landenoverzicht Deel 4 Focus op  Griekenland
BJJ Logistics Griekenland uitgelicht

Algemeen
Griekenland ligt in Zuid-Europa, in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Ten noorden grenst het aan de Balkan, in het oosten tegen Turkije en voor de rest is het omgeven door de Middellandse Zee waar zeer veel Griekse eilanden liggen. Het heeft een oppervlakte van 131.957 km² waarvan 1.310 km² bedekt door water. De landsgrenzen zijn in totaal 1220 km lang, waarvan met Bulgarije 494 km, Albanië 292 km, Noord-Macedonië 228 km en Turkije 206 km. De totale kustlijn is vele malen langer (14.880 km). Het is een bergachtig land, het Pindosgebergte is een uitgestrekte bergmassief in het noordwesten van het land met een lengte van zo’n 160 kilometer. Het hoogste punt van het land is de berg Olympus met de piek op 2917 m boven zeeniveau. Door de ligging op de grens van de Afrikaanse Plaat en de Euraziatische Plaat zijn aardbevingen een regelmatig terugkerend verschijnsel.

Volgens de Nationale Statistische Dienst van Griekenland had het land in 2019 10.787.690 inwoners, waarvan 5.303.690 mannen en 5.484.000 vrouwen. Ongeveer twee derde van de Grieken woont in stedelijke gebieden, een kwart van de Grieken woont in of rond Athene.

De grootste steden van Griekenland zijn Athene, Thessaloniki, Piraeus, Patras, Iraklion, Larisa en Volos. Korinthe is niet een van de grootste steden van Griekenland, maar deze speelde met name tijdens de klassieke oudheid een belangrijke rol als stadstaat. Onder het bewind van Julius Caesar groeide Korinthe uit tot de meest welvarende gemeenschap van Griekenland.

Vanouds zijn in de Griekse economie de scheepvaart en het toerisme belangrijke factoren. De scheepvaart draagt voor 4,5% bij aan het bnp en biedt 160.000 mensen (4% van de arbeidsplaatsen) werk. De Griekse reders bezitten de grootste vloot ter wereld met 3.079 schepen, wat ongeveer 18% van de wereldcapaciteit is. De economie van Griekenland is voor 15% afhankelijk van het toerisme. Trekpleisters zijn de vele bezienswaardigheden uit het verleden, de eilanden en de vele stranden.

Ongeveer 5,1% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw. Gemiddeld zijn de landbouwbedrijven 10 hectare groot.

Griekenland heeft ook onontgonnen voorraden delfstoffen. Schattingen zijn dat de totale offshore olie in Griekenland meer dan 22 miljard vaten olie bedraagt in de Ionische Zee en zo’n 4 miljard vaten in het noorden van de Egeïsche Zee. Het zuiden van de Egeïsche Zee en de Zee bij Kreta moeten nog worden onderzocht. Tulane University en olie-expert David Hynes maakten een conservatieve schatting dat de exploitatie van de ontdekte reserves Griekenland in 25 jaar tijd meer dan € 302 miljard op zou kunnen leveren. In 2015 nam het land maatregelen om de exploratie naar olie en gas weer op te starten. Na het afwikkelen van de formaliteiten kan vanaf 2018 weer actief gezocht worden voor de Griekse kust en de eerste ontdekkingen worden na 2022 verwacht.

 

Onze dienstverlening op Griekenland
GROUPAGE, LTL OF FTL TRANSPORT GRIEKENLAND

BJJ Logistics levert en haalt uw FTL, LTL of groupage transport op in alle delen van Griekenland. Ook leveringen in stadscentra en op de Griekse eilanden zijn mogelijk. Met behulp lokale agenten in Athene en Thessaloniki zorgen we ervoor dat uw goederen in elk formaat op elke locatie geleverd worden.

Transittijden Griekenland:

  • Groupage: 5 – 6 dagen
  • Deelladingen (LTL): 5 – 6 dagen
  • Compleetladingen (FTL): 4 dagen
  • Vertrekdagen stukgoed: vrijwel dagelijks
  • Vertrekdagen FTL/LTL: vrijwel dagelijks

Ander nieuws

Radio Commercial

Radio Commercial

De laatste maanden zien we een sterk toename in het aantal zendingen zowel uitgaand als inkomen naar met name Bulgarije en Griekenland. Om onze dienstverlening nog beter onder aandacht te brengen hebben we een Radio Commercial opgenomen. Deze is op verschillende...

Een van onze nieuwe aktiviteiten SHORT SEA

Een van onze nieuwe aktiviteiten SHORT SEA

Krapte in de markt aangaande volle vrachten naar diverse Europese landen. Dit heeft ons doen besluiten om eens te kijken naar de mogelijkheden Short Sea middels 45 fts containers palletwide te gaan onderzoeken. Door onze ervaringen uit het verleden hebben we contacten...

Landenoverzicht Deel 11 Focus op Polen

Landenoverzicht Deel 11 Focus op Polen

BJJ Logistics Polen uitgelicht Polen (Pools: Polska), officieel de Republiek Polen (Pools: Rzeczpospolita Polska), is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten...

Share This